szabodenesnk

Idősgondozás

Idős és fogyatékos személyek házi ápolása, gondozása Nagykanizsán.

Idősgondozás Nagykanizsán

 

Friss topikok

Lázár János megszólalt

2012.11.21. 18:55 szabodenesnk

Lázár Lézer János megszólalt. A minap az M1 reggeli műsorában arról nyilatkozott, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a bankok ne hárítsák át a terheket az emberekre. Sőt, továbbment. Azt mondta:”nem engedik, hogy a bankok becsapják az embereket.

Lázár János

Van egy rossz hírem, János. Elkésett a nyilatkozattal. Ugyanis a bankok a jogszabályoknak megfelelően 60 nappal előre jelezték az ügyfeleknek, hogy egyes banki szolgáltatások díja emelkedik. Mindezt a tranzakciós illeték emelésével magyarázták.

Vajon hogyan képzeli el Lázár, a bankok kordában tartását? Jogszabály nincs erre. Azt nem mondhatják, hogy tisztességtelen magatartás és erőfölénnyel való visszaélés ez a pénzintézetek részéről, hiszen a sarcot pontosan a kormány vetette ki a bankok felé.

Arról nem is beszélve, hogy ki csap be kit? Orbán Viktor Bécsben azt nyilatkozta, hogy valóban brutális a bankadó mértéke, de megfelezik, majd kivezetik. De azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy teljesen megszűntetik. Ezeket a mondatokat az osztrák pénzügyi szakemberek előtt fejtette ki alig pár hónappal ezelőtt. Mára már világossá vált és jogszabályban rögzítették a bankadó állandóságát. Azaz, a magyar kormány becsapta a bankokat.

Ezek ismeretében tisztességről beszélni Lázár Jánosnak, kissé cinikus és mosolyogtató egyben.

A piacgazdaság az úgy működik, hogy vannak a vállalkozások, amelyek a várható nyereség érdekében tevékenykednek. Vannak nagy cégek, ahol részvényesek, befektetők vannak, akik abban a reményben fektetnek be, hogy abból hasznuk legyen. Ha egy kormány megváltoztatja a gazdasági és jogi környezetet, arra a piac reagálni fog. Ha emelik a jövedéki vagy a fogyasztási típusú adókat, vagy nagyobb nyereséget vonnak el egy cégtől, az áremeléssel fog válaszolni, vagy költségcsökkentést hajt végre. A fogyasztónak egyik sem jó. A költségcsökkentés, a hatékonyság megőrzését szolgálja, így többnyire leépítéssel jár. Az terhek továbbhárítása pedig a lakosság pénztárcáját terheli, és inflációgerjesztő hatással bír.

Lehet, hogy a kormánynak éppen ez az egyik célja, az infláció felpörgetése. Az infláció, a szegények adója. Minden fogyasztási cikk ára emelkedik, ezzel együtt több forgalmi és jövedéki adó folyik be a költségvetésbe.

Már csak az a kérdés, hogy van-e még aki hisz ezeknek a mondatoknak? Mert naponta halljuk, hogy nem a zemberek fizetik meg a sarcokat. Épeszű ember tudja, hogy ez nem így van.

Szólj hozzá!

Címkék: Lázár János szabodenesnk Szabó Dénes Nagykanizsa tranzakciós illeték

A bejegyzés trackback címe:

https://szabodenesnk.blog.hu/api/trackback/id/tr314918793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása