szabodenesnk

Idősgondozás

Idős és fogyatékos személyek házi ápolása, gondozása Nagykanizsán.

Idősgondozás Nagykanizsán

 

Friss topikok

Tudásválság Magyarországon?

2012.11.23. 15:49 szabodenesnk

A köztelevízió Ma Reggel műsorában, a Rekontra vendége volt Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatásügyi szakpolitikusa.

A beszélgetés tárgya a magyar oktatás. Természetesen a kérdezők, (akárcsak a köztelevízió) elfogulatlan álláspontot képviseltek. Hogy is lenne ez másképpen az adófizetők pénzén működtetett médiában?

A szokásos párbeszéd a tandíj és a Diák hitellel kapcsolatban már megszokott mederben folyt. Az ellenzéki politikus támadja, míg a kérdezők védik a rendszert. Azt a rendszert, amiért annak idején maguk is támogatták a népszavazást. Tudom, változnak az idők, változunk mindannyian. De ekkorát? Pindroch Tamás szerint, ha az ő idejében is ilyen lett volna, akkor most vidáman kifizetné a fizetéséből. De könyörgöm! Nem ez ellen tiltakozott a Magyar Hírlap újságírója pár évvel ezelőtt? De nem is ez volt a csúcspontja a beszélgetésnek, hanem a szakképzés.

Kunhalmi Ágnes szerint megbocsáthatatlan bűn, hogy a szakképző iskolákban a közismereti tárgyakat drasztikusan csökkentették. Szerinte egy szakmunkásnak is kell tanulnia, hiszen később képviselnie kell a saját érdekeit. Kommunikálni, eladni a tudását.

Pindroch Tamás erre megkérdezi, hogy miért nem elég, ha tud a kalapáccsal bánni? Egy festőnek miért kell mást tanulni, hiszen csak festeni kell neki.

Ez volt az a pont, amikor rájöttem, hogy tévedtem. Tévedtem abban az értelemben, hogy azt hittem, a köztévében már nem lehet lejjebb. Ezek szerint igen. Orbán Viktor egy választási műsorban arról beszélt, hogy a tudásalapú társadalom megköveteli mindenkitől, hogy képezze magát, mert a nélkül nincs esélye a munkaerőpiacon.

Azóta változott a helyzet, változott az irány és a vélemény. Kósa Lajos szerint az új választási törvénynek éppen az az egyik célja, hogy a mintegy másfél milliós tudatlan réteget távol tartsa a választásoktól, hiszen nem ésszel, hanem rábeszélés nyomán döntenek. Ha a Kósa féle gondolatsort folytatom, abba beleillik Pindroch Tamás újságíró véleménye. Minek a sok tanult, gondolkodó ember? Minél kevesebben gondolkodnak, annál biztosabb a kormány helyzete. Így van ez Észak-Koreában és más diktatúrákban is. Az autokrata vezetési stílussal amúgy sem összeegyeztethető a „Homo Sapiens”.

Azt nem tudom, hogy Pindroch felfogta-e a mondanivalójának lényegét, de hogy sok embert sértett vele, az biztos. Ha egy társadalom arra bíztat, hogy ne tanulj, ha egy társadalom megengedi magának azt, hogy csak egy szűkebb réteg legyen „értelmes”, ott fejlődés nem lesz. Vagy ha igen, akkor minta GDP, negatív irányba. Gondoljuk csak el a roma kérdést. Tudjuk, hogy az egyik legnagyobb baj, hogy tanulatlanok, aluliskolázottak, hogy szakképesítéssel nem rendelkeznek. Éppen ezért nincs semmi esélyük a munkaerőpiacon, így nem marad más, mint az államnak finanszírozni a megélhetésüket. Az az ember, aki nem tanul, aki nem képezi magát és igénye sem lesz rá, annak a gyereke is valószínű, hogy a társadalmi struktúrában is hasonló helyet foglal el.

„Csak kiművelt emberfőkkel lehet hatékonyan dolgozni”

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra műveltség szabodenesnk Oktatás Szabó Dénes nagykanizsa

A bejegyzés trackback címe:

https://szabodenesnk.blog.hu/api/trackback/id/tr254921805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása