szabodenesnk

Idősgondozás

Idős és fogyatékos személyek házi ápolása, gondozása Nagykanizsán.

Idősgondozás Nagykanizsán

 

Friss topikok

Orbán és az egymíllió munkahely esete.

2012.03.21. 12:42 szabodenesnk

A KSH legfrissebb közlése szerint 2012 januárjában 2,582 millióan dolgoztak hazánkban, ami előző hónaphoz képest 81 100 fővel, előző év azonos időszakához képest pedig 39 100-zal kevesebb.

Orbán Viktor, a választási kampányban a Tv-ben nyilatkozott az egymíllió új munkahelyről. A szerkesztő azon megjegyzésére, hogy e számra Angela Merkel is megnyalná a tíz ujját, Orbán szerényen ennyit mondott: "csináltam én már ilyet". Tudjuk. Mint ahogyan azt is, hogy az első Orbán kormány idején sok vállalkozás dobta be a törölközőt a minimálbér emelése miatt.

Álságos dolog a kormány részéről a minimálbér emelésének emlegetése, mint "kormányzati siker". Ugyanis a dolgozók, akik átlagos jövedelemmel rendelkeznek, csak a bérkompenzációnak - már ahol van - köszönhetik, hogy nem visznek haza kevesebbet. Nekem, mint vállalkozónak, havi szinten közel 30 ezer Ft-tal kerül többe egy alkalmazott, úgy, hogy a nettó fizetése nem emelkedik.

Ma reggel az M1 híradójában a bruttó bérek 4,8 %-os emelkedéséről beszéltek, a KSH-ra hivatkozva. Azt  a tényt, hogy - ugyancsak a KSH adata - a reálbérek 3.8 %-kal csökkentek, már nem említették meg.

Nyilvánvaló, hogy a jövedelmek és a foglalkoztatás közötti összefüggés kimutatható. Az, hogy a foglalkoztatottak száma csökkent, nagyrészt a minimálbér emelésének a vonzata. Sok cég leépítéssel tudja  kigazdálkodni a megemelkedett terheket. A hatékonyság csak úgy őrízhető meg, ha a kiadásokat, így a munkabér és járulékait csökkentik a vállalkozások. Ebben a gazdasági környzetben, ahol a fogyasztás csökken, ahol a vásárlóerő egyre gyengébb, nagy hiba volt ez a nagyarányú fizetésemelés.

Ami pedig a legizgalmasabb az egészben, hogy a plusz terheket az állam zsebeli be. A minimálbér adókötelessé tétele, a megemelt járulékok mind az államkasszát duzzasztják.

Szólj hozzá!

Címkék: egymíllió munkahely

A bejegyzés trackback címe:

https://szabodenesnk.blog.hu/api/trackback/id/tr384330471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása