szabodenesnk

Idősgondozás

Idős és fogyatékos személyek házi ápolása, gondozása Nagykanizsán.

Idősgondozás Nagykanizsán

 

Friss topikok

„Hova tűnt Damon Hill, hova tűnt Damon Hill?”

2012.12.05. 15:51 szabodenesnk

Palik László szállóigévé vált kommentárját a mai magyar közéletben így fordíthatnánk le: Hová tűnt Hegedűs Zsuzsa, hová tűnt Hegedűs Zsuzsa? Ha valaki nem emlékezne e névre, gondoljon a „szociális népszavazásra”. Hegedűs Zsuzsa roppant büszke volt arra, hogy az ő ötlete nyomán nyert a Fidesz választást, ugyanis Hegedűs javasolta a népszavazás kezdeményezését Orbán Viktornak. „…mindenki tudja, hogy a szociális népszavazás én magam vagyok…Én találtam ki, ... Mindenki tudta, hogy ezt a népszavazást én találtam ki, a stratégiát hozzá és mindent…”- Mondta Hegedűs Zsuzsa, aki a miniszterelnök személyes tanácsadója.

Fotó:Reviczky Zsolt  

A népszavazás egyik kérdése a tandíjról szólt: Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni? Erre a kérdésre 3 309 616 igen válasz volt. Ez azt jelenti hogy a megjelentek 82.22 % nem értett egyet a képzési hozzájárulással.

                                            A 2008 évi szociális népszavazás eredmény

Hogy ez miért fontos? Nos, tudni kell, hogy a tanácsadó asszony szociológus. Mégsem emelte fel a hangját Orbán ellen a hajléktalanok ügyében. De nézzük tovább. A kormány tervei szerint jövőre csak 10 480 fő vehet részt az államilag támogatott felsőoktatásban. A többiek vagy teljesen önköltséges alapon, vagy részösztöndíjjal tanulhatnak tovább. De aki részösztöndíjjal tanul, annak is alá kell írnia, hogy a főiskola/egyetem elvégzése után meghatározott ideig itthon marad. Ezzel a megoldással, jövőre a hallgatók több mint 80 %-a fizet valamilyen formában képzési hozzájárulást.

Ezek után joggal kijelenthetem, hogy Orbán Viktor és a Fidesz becsapta a választókat, azok akaratát semmibe véve döntött. Ennek adott hangot Nagy Dávid, a HÖOK elnöke, aki pedig nem áll messze a Fidesztől. Olyannyira nem, hogy a 2014-es választások előkészítésben, a mozgósításban számítanak rá a Fidelitasban. Úgy tűnik, hogy ez Nagy Dávidnál is kiverte a biztosítékot.

A napokban írtam a tudásválságról. Ez az intézkedés, csak tovább mélyíti ezt a jelenséget. Amit Magyarország adni képes a világnak, az a tudás. Hogyan lesznek kiművelt, tudós emberek, ha megnehezítik a tanulást? Azon kívül nagyban befolyásolja az oktatás a társadalmi mobilitást is. Ahhoz, hogy valaki a társadalmi struktúrában felfelé mozogjon, ahhoz ma már szinte elengedhetetlen a diploma megszerzése.

Érveket lehet felsorakoztatni a képzési hozzájárulás mellett. Akik a kormánnyal értenek egyet, máris szajkózzák, hogy minek a felesleges diploma, ha munkanélküli lesz. Nincs felesleges diploma, nincs felesleges tudás. Amíg a felsőfokú végzettségűek körében a munkanélküliek aránya 4-5%, addig a szakképzetlenek, alacsony iskolai végzettségűek esetében 20 % felett van. Egy diplomás, ha kell, elvégezhet segédmunkát, míg egy segédmunkás nem képes ellátni egy diplomás munkáját. Félreértés ne legyen, nem azokat akarom bántani, akik képzetlenek, hanem azokat, akik azt akarják, hogy minél több képzetlen ember legyen. Ez pedig a kormány. Aztán érvként hangzik el, hogy lébecolnak, szórakoznak a fiatalok a képzési idő alatt. Biztosan vannak ilyenek is, de ezután is lesznek ilyenek, főleg a jómódú családok gyermekei, akiknek a szülők simán kifizetik a tandíjat. Erre mondta Gyurcsány Ferenc az öszödi beszédben, hogy az elit újra termeli önmagát.

Veszélyes játékot folytat a kormány. Amit eltűrnek a felnőttek, akik már belefásultak a rendszerbe, azt a fiatalok talán nem. Ha pedig nem fogadják el, akkor meleg ősz elé nézhet a kabinet és Orbán Viktor. Sok mindent meg lehet tenni egy társadalommal, de egyszer csak véget ér a türelem, a lojalitás, és akkor nagy lesz a baj.

Szólj hozzá!

Címkék: Orbán Viktor szabodenesnk Szabó Dénes Nagykanizsa Hegedűs Zsuzsa Igazmondás képzési hozzájárulás

A bejegyzés trackback címe:

https://szabodenesnk.blog.hu/api/trackback/id/tr154949186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása