szabodenesnk

Idősgondozás

Idős és fogyatékos személyek házi ápolása, gondozása Nagykanizsán.

Idősgondozás Nagykanizsán

 

Friss topikok

Érted haragszom, nem ellened

2014.04.08. 15:56 szabodenesnk

választás.png

Na, ez is megvolt, mármint az áprilisi országgyűlési képviselő választás. Erre az eredményre igazán senki sem lehet büszke, de legfőképpen nem az ellenzék.

Az nyílt titok volt, hogy a választást az új eljárási rend szerint csak a Fidesz nyerheti alacsony részvétel mellett. Egyszerű matematikai számítás alapján dolgozta ki a kitalálója. Vegyük sorra a tényeket!

Adott egy Kubatov lista, amely szinte naprakész állapotában jelzi a Fideszre szavazók számát. Adottak a statisztikai adatok az előző választások részvételi arányáról. Adottak a közvélemény kutatási adatok a többi párt népszerűségéről.

A Fidesz rendelkezik kb. 2.2-2.5 millió biztos szavazóval. A két nagyobbik ellenzéki párt kb. 1.2 millió biztos szavazót tudhat magáénak. Ebből adódik a megoldás, a képviselők számának csökkentése és az egyfordulós választás bevezetése. (ezt még kommunikálni is lehet a takarékosság jegyében)

Egy 60 %-os részvétel azt jelenti, hogy mintegy 4.8 millió szavazó járul az urnák elé. A biztosan szavazók összlétszáma jelen esetben közel megegyezik a szavazók számával. Természetesen némi szórás, illetve eltérés lehetséges, de az arány nem igazán változik. Tehát ebben az esetben már simán hátradőlve figyelheti a Fidesz az eredményeket, hiszen a szavazatok közel 45-50 %-a az övék lesz, míg az ellenzék egymást gyengíti. Második forduló nincs, így a legtöbb szavazatot kapott képviselő a befutó.

Ehhez a támogatást a média és a hihetetlenül erős Fideszes kommunikáció adja. A Fidesz ez mellett azzal is tisztában van, hogy kik azok, akik politikailag aktívak, vagyis a választási hajlandóságuk magas és befolyásolhatják a kimenet eredményét. Ilyenek a nyugdíjasok, a közalkalmazottak, illetve az átlag felett keresők. Az inaktívak körébe tartoznak az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők, A gazdaságilag hátrányos helyzetű településeken élők, a munkanélküliek. Pontosan azok, akikről a kormány valahogy "elfelejtett" gondoskodni. Ma, Magyarországon közel 4 millió ember él a létminimum környékén, vagy az alatt. Ez a réteg az, aki úgy gondolja, mindegy ki van/lesz hatalmon, nekik úgysem lesz jobb. Jövőkép hiányában nehezen motiválhatók.

A baloldalnak ezeket figyelembe véve kellett volna felkészülni a kampányra, a stratégiát úgy kialakítani, hogy azt a választói réteget, amelyről a hatalom lemondott, mozgósítani tudja.

Ehhez képest láttunk egy tipródó, töprengő, elképzelés nélküli pártot. Az önmagában nem alternatíva, hogy le kell váltani az Orbán kormányt. És? Utána? Hová, merre? Ezt a bizonytalanságot is remekül használta ki a Fidesz, hiszen az összes médium arról szólt, hogy a baloldal nem tudja ki legyen a vezetője, hogy megy a koncért a harc. Az kétségtelen, hogy az új választási eljárási törvény miatt, már az első fordulóra meg kellett keresni a szövetségeseket. De nem így, ahogyan az MSZP tette. Nyilvánosság előtti üzengetés, téged nem veszünk be magunk közé, aztán mégis. A Fidesz erre is lecsap. Minden hír azzal kezdődik, hogy Gyurcsány és Bajnai, az ország tönkretevői akarják újra irányítani az országot. Gyurcsány maga az ördög a jobboldali szavazó szemében. Igaz, arról senki nem beszél, hogy volt egy világválság annak idején, hogy most nincs de a mutatóink még mindig ugyanott vannak, ahol Bajnai idejében, de nem is ez a fontos, hanem a kommunikáció. Előkerül az öszödi beszéd újra meg újra, hogy hazudtak reggel éjjel, meg este, miközben a Fidesz kormány ugyanazt teszi, Sunyin aláírják a paksi szerződést, amit az orosz hírekből tudtunk meg. De ezt elnyomja Öszöd szelleme.

A baloldal hibázott. Nem kicsit, nagyot. Le kell vonni a tanulságot. Ha kell legyen személyi következménye a történteknek. Ki kell alakítani - bár jelen körülmények között nem könnyű - egy olyan kommunikációs csatornát, egy kommunikációs stábot, amely felveszi a versenyt a Fideszével. Egy baloldali kormány, egy Fideszes ellenzékkel belebukott volna a trafikmutyiba, a magánnyugdíj pénzek elsíbolásába, vagy bármelyik intézkedésbe, amit a Fidesz kormány megtett.

Érted haragszom, nem ellened! Ez annak a 3 millió embernek szól, akik rendszerint elégedetlenek a sorsukkal, a társadalmi helyzetükkel, de mégsem élnek a lehetőséggel, hogy legalább beleszóljanak abba, kik irányítsák az országot. Sokan panaszkodnak, hogy napról napra nehezebben élnek meg, hogy diszkriminálják, burkoltan vagy nyíltan megfenyegetik őket, most mégis hallgatnak.

Amennyiben a 3 millió szavazásra jogosult leadta volna a voksát - és most mindegy kire - akkor vagy gyengítette volna ezzel a hatalmat és rákényszerítette volna a párbeszédre, konszenzusra, vagy legitimálta volna a győztest.

Mert ne legyen kétségünk, sokat fogjuk hallani megint: kétharmados többséggel hatalmazott fel bennünket az ország népe..... Pedig csak 46 % alkotja ezt többséget. Akik leadták a voksukat, azok 54 %-a Fidesz ellen szavazott. Jogilag legitim a kormány, viszont el kell gondolkodniuk a korlátlan hatalom gyakorlásáról, a jogszabályok semmibe vételéről, a gránit szilárdságú alaptörvény önkényes, személyre szabott változtatásáról.

Szabó Dénes Nagykanizsa

Szólj hozzá!

Címkék: összefogás szabodenesnk Demokrácia Nagykanizsa Szabó Választás 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://szabodenesnk.blog.hu/api/trackback/id/tr315988006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása